2017 metai knygų skaityme buvo Haruki Murakami metai man – baigiau skiatyti visas jo knygas, nes tarsi sakydavau, kad man patinka jo knygos. Ir jos iš esmės patinka, bet supratau, kad kartais ne pati knyga, o kaip lengvai jos skaitosi ir kažkoks jausmas ar pasaulis jose. Antroje metų dalyje labiau pažindinausi su populiariomis ar žinomomis fantastinėmis knygomis, o ilgiausiai skaityta knyga tikrai buvo Joyce’o “Ulisas”.

  1. Colorless Tsukuru Tazaki and his years of piligrimage – Haruki Murakami – knyga apie vyrą ir jo vaikystės draugus. Tokia atsipalaidavusi knyga (ir pakankamai trumpa Murakamiui). Patiko pabaiga.
  2. What I talk about then I speak about running – Haruki Murakami – autobiografinė Murakamio knyga. Labai patiko ir realiai parodo, iš kur kai kurie dažni jo knygų motyvai. Man gal net labiausiai patikusi jo knyga iš visų.
  3. After the quake – Haruki Murakami –  kelios trumpos istorijos, kuriso yra kažkaip susijusios su žemės drebėjimu. Įdomios, tarpusavyje nesusijusios. Iš esmės beveik pasijaučiau, kad trumpesnės Murakami’o istorijos man labiau patinka.
  4. Underground – Haruki Murakami – sudėtinga knyga, kuri yra interviu rinkinys iš žmonių, kurie patyrė sarino ataką arba buvo kaip tik kitoje, sektos pusėje. Be interviu dar yra bendros situacijos aprašymo.
  5. The strange library – Haruki Murakami – knyga vaikams, nors man jinai atrodo per baisi. Labai trumpa, bet įdomi murakamiška istorija.
  6. The elephant vanishes – Haruki Murakami –
  7. Blind willow sleeping woman – Haruki Murakami
  8. Wind pinball – Haruki Murakami
  9. A wild sheep chase – Haruki Murakami
  10. Staltiesės ritmu – Paulius Jurkevičius – visai įdomi knyga apie įvairių itališkų produktų gamybą, kilmę ir panašiai. Gal ne visada patiko knygos tonas, nes jis labai toks “seniau buvo geriau”.
  11. Ulysses – James Joyce – sudėtinga skaityti šią knygą. Suprasti padėjo šie du puslapiai Shmoop ir Spark notes . O pradėjau skaityti ją, nes dažnai paminima, kaip geriausia knyga anglų kalba – tiesa, taip ji vadinama iš esmės tų, kurie yra stipriai susiję su literatūra. Ji yra įdomi savo struktūra ir tuo, ką norėjo parodyti autorius, bet ji yra tikrai sudėtinga skaityti ir pats jos siužetas nebuvo man itin įdomus. Kadangi kiekvienas skyrius parašytas vis kitokiu stiliumi, per kiek laiko ar kiek patiks kiekvienas skyrius, yra pakankamai sunku prognozuoti (ir man kai kurie skyriai, nors laikomi daug ko sunkiai skaitomi, tokie nepasirodė).
  12. To kill a mockingbird – Harper Lee – klasika, kuri yra labiau žinoma Amerikoje (ar bent toks įspūdis yra susidaręs). Įdomi ir graži knyga apie žmogiškumą.
  13. Tvarkingų namų stebuklas – Marie Kondo – labai gera knyga apie tai, kaip tvarkyti daiktus. Aš šiaip visada maniau, kad nesu tvarkos mylėtoja, bet na ši knyga tokia išlaisvinanti. Tik atkreipiu dėmesį – čia apie namų tvarką, ne švarą. Net praėjus daug laiko, daugumos dalykų laikausi.
  14. Hunger games – Suzanne Collins – man visai patiko filmai, tai pagalvojau perskaityti ir knygų trilogiją. Šiaip jos man manau realiai geresnės už filmus. Ir savaime aišku, jose daugiau tiek įvykių, tiek minčių.
  15. Catching fire – Suzanne Collins – žiūrėti aukščiau.
  16. Mockingjay – Suzanne Collins – žiūrėti aukščiau.
  17. The Color of magic – Terry Pratchett – pirmoji Discworld serijos knyga. Man serija atrodo kiek per didelė į ją įsivelti, tai vis nieko iš jos neskaičiau, tačiau galiausiai susipažinimui nusprendžiau perskaityti pirmąsias dvi knygas, nes jos tarsi turi savo uždarą istoriją. Tikrai patiko, tikrai linksmos ir juokingos fantastinės knygos su kartu ir įdomiom idėjom apie magiją ir kaip šiaip tas pasaulis veikia.
  18. The Light Fantastic – Terry Pratchett – žiūrėti aukščiau.
  19. Rudens lapinas – Dmitrij Skiriuk – labai labai seniai man ją dovanojo draugė, tai galiausiai perskaičiau. Šiaip nelabai aš mėgstu skaityti fizines knygas, tačiau ši greitai persiskaitė ir norėčiau jos tęsinio. Ji tokia raganišką (witcher’iška), tačiau kiek kitaip.
  20. The teachings of Don Juan: a Yaqui way of knowledge – Carlos Castaneda – galiausiai perskaičiau, kai parekomendavo kolega. Taip, knygą žinojau jau labai seniai, nes ją skaitė brolis su tėčiu, bet matyt dėl susidariusio įspūdžio, apie ką jinai, neviliojo. Bet realiai jinai yra labai įdomi ir pateikta grynai per antropologinę mokslinę prizmę.
  21. Outlander – Diana Gabaldon – dar viena knyga, kurią žinojau seniai, nes ji turi tokią reputaciją, kad čia istorinis romanas, kuris labai patinka moterims. Na, man atrodo, kertinis žodis yra romanas, o ne istorinis čia ir na aišku, fainai, turėti pagrindinę veikėją, kuri viską laimi, bet jis toks kartu skystas – nors skaitosi greitai. Tęsinių nusprendžiau neskaityti.
  22. American gods – Neil Gaiman – fantastinė knyga apie įvairius dievus Amerikoje šiais laikais. Įdomi mintis ir įdomiai dėliojasi veiksmas. Tikrai patiko, manau ateityje dar skaitysiu Gaiman’o knygų.
  23. Hitchikers guide to the galaxy – Douglas Adams – fantastikos klasika apie keliones galaktikoje. Labai smagi lengva knyga, kurią tikrai rekomenduoju.
  24. Dune – Frank Herbert – rimta fantastinė knyga apie dykumų pasaulį, kuriame išgaunamas ypatingas prieskonis. Labiau sakyčiau politikos knyga ir veiksmas joje rutuliojasi lėtai.
  25. Dune messiah – Frank Herbert – viršuj sąraše esančios knygos tęsinys, kuris rodo, kaip gali viskas pasisukti, kai perimama valdžia ir kaip gali būti, kad daug kas gaunasi ne taip, kaip buvo planuota. Įdomi ir politiška.
  26. Vyvenimas – Beata Tiškevič – paskolino draugė ir lengvai persiskaitė per vakarą. Nesitikėjau, bet ši autobiografija kažkaip labai įtraukė. Kiek nustebino, kad autorė realiai vos metais vyresnė už mane, o gyvenimas toks labai kitoks, bet ei, taip galima pasakyti ir apie daug bendraamžių, tik apie tai paprastai nesusimąstai.